Överlägg

53: Malmö FF är med i Paninis Champions League-samlaralbum (2014)

Glöm inte att köpa biljetter till kvällens 100/10-quiz här: https://supporterhuset.selz.com/item/11010-quiz

Ett styck välfyllt samlaralbum
Foto: Henrik Zackrisson

Samlarbilder. För den som var barn och sportintresserad (och kanske också hade en tendens att bli fixerad vid saker) under 70-talet kunde de ha en närmast erotisk lockelse. Att stå vid en kiosk eller i en tobaksaffär och upptäcka att en ny samlarserie kommit ut innebar ett adrenalinpåslag, doften då ett paket revs upp liknade inget annat, och känslan av att bläddra i ett nytt, tomt album var inget annat än andäktig. De tidiga sjuttiotalsalbumen kom med bilder som man fick limma in. När det i slutet av 1972 introducerades ett hockeyalbum med enbart självhäftande bilder var det, kort sagt, revolutionerande.

Framtiden var här. Limtuben var ett minne blott. Åtminstone i samlarbildssammanhang. 

1974 var ett stort år. VM i Västtyskland. Och plötsligt två samlaralbum, de två stora serieförlagen Williams och Semic gav minsann ut varsitt. Bägge var snygga, högeligen åtråvärda, men av två högklassiga produkter var nog ändå Semic-albumet det allra elegantaste. På omslaget, en lite suddig bild på en hoppande Ralf Edström i förgrunden. Och förutom Semic stod det också »Figurine Panini« på omslaget. För jodå, detta album var en svensk utgåva av det ikoniska samlarbildsföretaget Paninis VM-album, i sitt klassiska, närmast kvadratiska, format.

Paninis album dyker fortfarande upp varje VM och EM. Sedan ett antal år tillbaka också vid damernas mästerskap. Ett problem Panini har att brottas med är att de tvingas gå till tryck innan lagens slutliga trupper är spikade. Albumtillverkaren tvingas alltså gissa. Och ibland blir det såklart fel, eftersom spelare blir skadade eller väljs bort. Sedan ett antal mästerskap tillbaks har Panini löst detta dilemma med att släppa så kallade »update sets«. Man trycker helt enkelt nya bilder på spelare som faktiskt deltog i VM, men som tidigare inte var med i albumet. Dessa ersätter de spelare som fanns med i albumets ursprungliga version, men som aldrig ingick i trupperna. För VM 2018 bestod exempelvis update set:et av 92 spelare.

Samlaren ges i princip tre val:
1. Köpa update set:et och klistra in de nya bilderna ovanpå de gamla.
2. Köpa update set:et och ha de nya bilderna löst i albumet.
3. Köpa update set:et PLUS ytterligare ett komplett album, där update-bilderna klistras in tillsammans med alla de som inte ersatts. Här summerar man alltså samlandet med två kompletta, och delvis olika album, i bokhyllan.

Att helt ignorera update set:et är, som alla förstår, ett orimligt alternativ.

Hur ser det ut här på hemmaplan då? Allsvenska Panini-album släpptes med ojämna mellanrum under 80- och 90-talen. År 2000 kom det sista. Också ett avslutningsår, för övrigt, en säsong då Allsvenskan var ointressantare än någonsin. Dock fick både Malmö FF och Djurgården sidor i 2000-albumet, trots sina nesliga icke-allsvenska statusar.

Allsvenska samlarkort – såna där kartongbitar man stoppar i plastfickor – förekom en bit in på 2000-talet, men den som ville klistra självhäftande bilder i ett album fick helt enkelt sitta hemma och sucka och tänka på den tid som flytt.

Men så kom då hösten 2014. Panini mobiliserade i vanlig ordning inför Champions League. Och som en av deltagarna där hittas Malmö FF. 18 spelarbilder, layoutade över ett uppslag med trolig startelva i centrum och sju bänkspelare samlade till höger. Och man får säga att Panini hade hyfsad koll. Startelvan formerades så här:

Dahlin – Tinnerholm, Erik Johansson, Helander, Ricardinho – Simon Kroon, Adu, Halsti, Forsberg – Markus Rosenberg, Magnus Eriksson. 

De sju på bänken var Zlatan Azinovic, Concha, Johan Hammar, Amin Nazari, Cibicki, Kiese Thelin och Agon. Kanske borde Erdal och Pa Konate ersatt ett par av bänkspelarna. Däremot visste uppenbarligen Panini att Guillermo Molins och Simon Thern var långtidsskadade, så principiellt får det ses som rätt och riktigt att de båda inte fanns med (även om Thern hann bli så pass frisk att han kunde göra inhopp i båda Atletico-matcherna samt i avslutningen mot Olympiakos).

Året därpå var Champions League-licensens inte längre Paninis. Den hade övertagits – och innehas fortfarande – av Topps. Vars album utkom i ett något större format. Känns kanske inte som en riktigt lika anrik samlaralbumstillverkare, men de hade i alla fall den goda smaken att trycka Markus Rosenberg som silverglittrande star player-sticker.

Samlaralbumet för Champions League 2014/15 med Malmö FF som ett av lagen
Foto: Henrik Zackrisson

Glöm inte att köpa biljetter till kvällens 100/10-quiz här: https://supporterhuset.selz.com/item/11010-quiz