Överlägg

92: Roland Nilsson byter ut Hans Gren mot Pep Clotet inför säsongen (2010)

Pep Clotet med SM-bucklan 2010
Foto: Martin Grahn

Det här var ett modigt beslut av Roland Nilsson. Och det var dessutom, för Malmö FF, ett oerhört viktigt beslut. Roland Nilsson hade redan tränat föreningen i två år tillsammans med Hans Gren, och vi hade slutat 6:a respektive 7:a. Ja, spelet såg bättre ut än under de föregående två katastrofala Sören Åkeby-åren, men det fanns ingenting som tydde på att 2010 skulle innebära SM-guld, otroligt spel och rekordpoäng i Allsvenskan.

Roland Nilsson och Hans Gren kände varandra bra, även privat. De hade kamperat ihop i GAIS i flera år och Gren fungerade närmast som en sorts beskyddare åt Roland Nilsson. Passande nog var Hans utbildad polis. Men i Malmö fungerade det inte. När Hans Gren lämnade klubben i början av januari 2010 så presenterades det som att han letade efter ett förstetränaruppdrag, men huvudpersonen själv konstaterade i tidningarna att han var »inställd på att fortsätta« och lade till att han var »överraskad«. För sanningen var att Hans Gren fick sparken. Det fanns ett utbrett missnöje bland spelartruppen kring hans attityd och metoder.

Det var Roland Nilsson själv som fick sköta avpolletteringen av sin gamla kompis. Det kan inte ha varit vare sig särskilt lätt eller kul. I Aftonbladet så uttryckte sig också Roland väldigt verserat om sitt allvarsamma avgörande: »Vi har jobbat nära varandra under lång tid och det här var inget lätt beslut, det ska gudarna veta. Men jag måste göra det som jag upplever blir bäst för laget. 2010 ska vi skörda och det gör vi bara om alla i hela truppen bara har det för ögonen«. 

När Josep »Pep« Clotet Ruiz skrev på som assisterande tränare i slutet av januari 2010 så var han helt okänd för oss MFF-supportrar. Han hade ungdoms- och B-lagstränarmeriter hos Espanyol som främsta förtecken, men hur han egentligen hamnade hos oss var en mindre gåta. Till MFF:s hemsida svarade Pep själv aningen kryptiskt: »Jag kom i kontakt med Roland via några gemensamma bekanta. Vi har träffats vid flera tillfällen och pratat fotboll och när jag fick frågan blev jag nyfiken direkt«.

Hos spelarna blev Clotet omedelbart populär. Han var en god pedagog och kom med flera nya övningar och inpass. Och i mixen mellan Roland Nilsson lite mer kalla, analytiska, »nordiska« stil, och Pep Clotets lite varmare, tekniskt passningsorienterade, »latinska« stil, så föddes fröet till det moderna Malmö FF som trädde in i 10-talet med höga ambitioner och torrt krut.

Det går såklart inte att helt hundraprocentigt slå fast det här, men det är mycket tveksamt om vi vunnit SM-guld 2010, om inte Roland Nilsson bytt ut Hans Gren mot Pep Clotet innan säsongen körde igång.

Roland Nilsson är idag tränare för det svenska U21-landslaget. Pep Clotet tränar Birmingham City FC i The Championship i England. Hans Gren är säkerhetschef för BK Häcken.

Hyllningsflagga till Pep under säsongen 2010
Foto: Martin Grahn