Överlägg

4: Markus Rosenberg gör 3-2 borta mot AIK (2014)

Tyst på er!

Vissa mål lever i oändlighet. Vissa mål kommer aldrig att försvinna. Vissa mål kan man plocka fram i minnet, precis när som helst, och spela upp för sig själv.

När Markus Rosenberg, i den 86:e minuten vid ställningen 2-2, får bollen efter ett motlägg just innanför AIK:s straffområde, så vet vi alla vad som komma skall. Han kommer först att lura Martin Lorentzson, vika inåt i banan, därefter kommer han att lura Patrik Carlgren i målet, och hårt, lågt placera in den intill närmsta stolpen. AIK-klackens målbengaler bakom målet – de hade ju just kvitterat till 2-2 – lyser upp det sublima i Rosenbergs mål.

Ja, och sen kommer han att hyssja de drygt 23 000 på läktarna på Friends. Eller: dra ifrån tretusen himmelsblå, som inte kände sig så särskilt hyssjade.

Det här var en rätt så rörig match, annars. Vi kommer med vårt absolut bästa lag – förutom att Anton Tinnerholm är avstängd, och Pa Konate ersätter – och inleder också väldigt fint. Isaac Kiese-Thelin gör 1-0 på nick i den 39:e minuten efter en suverän frispark av Magnus Eriksson. Det är Emil Forsberg som fixat fram den, efter att han snurrat upp AIK:s Celso Borges. 2-0 kommer i den 51:a minuten, när Magnus Eriksson elegant vänder bort AIK-försvaret med hjälp av Emil Forsberg och liksom viker upp bollen i krysset, med fel fot dessutom. Det ser tryggt ut. Guldet är i hamn.

Men så träder AIK:s Nabil Bahoui in i handlingen. Han gör 1-2 på egen hand i 67:e minuten och kvitterar på en frispark i 85:e minuten. Fem minuter kvar, guldet är fortfarande vårt, men lite darrigt är det trots allt.

Det fanns en period här under 2014 när vi kändes fullständigt oövervinnliga. I matchen innan den här, omgång 26 alltså, så tog vi emot Mjällby hemma. Vi vilade några spelare, lät Pawel Cibicki och Simon Kroon starta, hamnade i underläge men ändå blev ingen orolig. Vi var för bra. När matchen var slut stod det 4-1 och Emil Forsberg hade gjort hattrick.

Det här målet är inte ett speciellt snyggt mål. Såväl vi som klubb som Markus Rosenberg själv har gjort många betydligt vackrare under 10-talet. Det är inte heller Mackans första riktigt viktiga mål hos oss. När den här matchen spelas så har vi nyss slagit Olympiacos hemma i Champions Leagues gruppspel med 2-0. Bägge målen inprickade av Rosenberg. Och innan dess har vi slagit ut Sparta Prag och Red Bull Salzburg. Men det är trots allt målet som säkrar det första av Mackans tre SM-guld hos oss.

Dessutom har det här målet en ikonisk inramning: många AIK:are på plats, många MFF:are däruppe i kurvan på Friends, många bengaler, och, som sagt, en lång, lågintensiv hyssjning för att markera att nu är det här Markus Rosenbergs allsvenska.

Det var också en match med fint tryck från oss uppe på MFF-läktaren. Vi visste ju att vi gick för guld. En poäng räckte, eftersom IFK Göteborg fått stryk borta mot Norrköping tidigare på dagen. När den 27:e omgången var färdigspelad så ledde vi med 12 poäng, med bara 9 kvar att spela om. Total utklassning, således. Och eftersom vi nyss, som första svenska lag på 14 år, kvalificerat oss för Champions League-gruppspel, så kunde vi även bajta AIK:s egen sång och köra en egen, suveränt hysterisk variant, där vi sjöng, för fulla halsar:

AIK

AIK e ingenting

Ni e ingenstans

Men det är faktiskt vi

Vi e i Champions League

Det har blivit mycket Markus Rosenberg i den här serien, men det tror vi att ni har förståelse för. Han är ju vårt 10-tals stora ikon. Nästflest matcher under det här decenniet, bara Johan Dahlin har fler. Och flest mål, såklart. Här är topp 10-listan på våra bästa målskyttar under 10-talet, enbart tävlingsmatcher inräknade: Allsvenskan, svenska cupen, svenska supercupen, samt europaspelet:

1. Markus Rosenberg (99 mål, varav 67 i Allsvenskan)

2. Guillermo Molins (48 mål, varav 32 i Allsvenskan)

3. Jo Inge Berget (42 mål, varav 27 i Allsvenskan)

4. Emil Forsberg (28 mål, varav 19 i Allsvenskan)

5. Anders Christiansen (27 mål, varav 22 i Allsvenskan)

6. Jiloan Hamad (26 mål, varav 20 i Allsvenskan)

7. Daniel Larsson (24 mål, varav 20 i Allsvenskan)

8. Marcus Antonsson (23 mål, varav 14 i Allsvenskan)

9. Magnus Eriksson (21 mål, varav 16 i Allsvenskan)

9. Agon Mehmeti (21 mål, varav 19 i Allsvenskan)

Ja, Markus Rosenberg är så överlägsen att han alltså gjort dubbelt så många mål som nummer två på listan. Fantastiskt, och lite oroväckande på samma gång. Om man nu också ska blicka in i 2020-talet, där ju Markus inte längre spelar för oss.

Nå, det var den 5:e oktober 2014, lite efter klockan sex på kvällen, ute i Solna, när Markus Rosenberg sköt det 18:e SM-guldet till Malmö FF. Ett mål och en kväll som kommer att leva i oändlighet.

Kiese-Thelin och Adu firar 1-0