Överlägg

41: Oscar Lewicki värvas hem (2014)

Oscar har just gjort 2-1 på Hammarby hemma 2015
Foto: Fabian Kruuse

Visste ni att Oscar Lewicki är vår tredje meste allsvenske spelare under 10-talet? Trots att han inte spelade sin första allsvenska match för oss förrän i premiären 2015 så har han gjort 135 allsvenska matcher för Malmö FF mellan 2010 och 2019. Här är listan på de 12 spelare som uppnått 80 matcher eller fler för oss under 2010-talet: 

1. Johan Dahlin………………………. ​157 

2. Markus Rosenberg​………………………. 153

3. Oscar Lewicki​………………………. 135

4. Ricardinho​………………………. 130

5. Jiloan Hamad​………………………. 105

6. Erdal Rakip​………………………. 104

7. Jo Inge Berget………………………. ​101

8. Guillermo Molins​………………………. 99

9. Anton Tinnerholm​………………………. 98

10. Pontus Jansson​………………………. 96

11. Markus Halsti​………………………. 91

12. Anders Christiansen​………………………. 88

Mest anmärkningsvärt är vilka fantastiska spelare det här är. Kulturbärare, jättar bland män, ikoner. Räknar vi rätt i hastigheten så har dessa 12 samlat in 33 SM-guld tillsammans. Näst mest anmärkningsvärt är nog att inte ens de som spelat flest matcher hos oss under den här tioårsperioden kommer upp i mer än drygt 150 matcher. Det säger något om våra framgångar och hur det lätt sliter itu lag med lockelser från utlandet. Kollar man in tre andra, random valda spelare, under samma period så visar det att man kan hamna bra mycket högre. Försvararen Per Karlsson har gjort 241 allsvenska matcher för AIK under 10-talet, mittfältaren Nordin Gerzic har gjort 239 för ÖSK och målvakten Kevin Stuhr Ellegaard 216 för Elfsborg. 

Men nu kom vi ifrån vårt ämne. Vi skulle ju prata om Oscar Lewicki. När han skrev på för oss den 13 november 2014 var det för att komma hem till fadershuset. Oscar började ju i Malmö FF som 13-åring, då han kom från Limhamns IF. Sedan lämnade han för Bayern München som 16-åring, där det blev tre år i ungdoms- och reservlaget. 2011 vände han hem till Sverige igen, men BK Häcken. Han spelade 70 allsvenska matcher för Hisingen-laget innan han var tillbaka i Malmö. Han har varit mer eller mindre ordinarie hos oss sedan dess, oftast på det centrala mittfältet, men ibland som mittback, och någon enstaka gång även som högerback. Han har hämtat in 2 SM-guld (2016 och 2017) och spelat i 3 europeiska gruppspel (1 Champions League och 2 Europa League). Han har gjort 13 A-landskamper för Sverige, men det är framförallt som centralt ankare i U21-landslaget han gjort störst insatser. Han var instrumental när U21-landslaget (där också Filip Helander, Pa Konate, och Isaac Kiese Thelin ingick) sensationellt vann EM-guld 2015 i Tjeckien. 

Det mest framträdande draget hos Oscar Lewicki är hans bekymmerslösa chosefrihet. Han är en person som verkar nöjd med tillvaron. Han är en person som inte behöver göra sig till. Han sysslar inte med tatueringar, bakvända kepsar eller fräna frisyrer. Han spelar sin fotboll, och han gör det bra, men fotbollen verkar inte vara en språngbräda till något annat. Och även ute på planen framgår hans personlighet med all önskvärd tydlighet: laget före jaget, hårt arbete, inga divalater. Det var Uwe Rösler som sa det till Jonas Hansson, då på Fotbollskanalen: »Alla kan inte vara som Oscar, men det är fint att ha en person som Oscar i truppen. Väldigt pålitlig, väldigt professionell, och han har klubben i hjärtat. Jag hoppas att han är här resten av livet«. Det finns ju också den där berömda intervjun i Aftonbladet för några år sedan där hanvisade sin totala avsaknad av all form av prestige eller egoistisk stjärnstatus:

Vad skulle du göra om du fick vara osynlig för en dag?

– Samma saker som jag gör idag. 

Jamen, du hade ju haft tillfälle att ta dig in i annars slutna rum där ingen kan se dig?

– Nej, jag är inte så intresserad. Det finns fortfarande saker att göra därhemma om man är osynlig. 

Vilken känd person skulle du vilja käka middag med?

– Min fru och min son nämns ju i tidningarna ibland ihop med mig så de får väl anses som lite kända nu. Så jag säger dem. 

»Det finns fortfarande saker att göra därhemma om man är osynlig«. Helt fantastiskt. Man kan se Oscar där – osynlig – stå och diska medan han nynnar med i en låt från radions skval i bakgrunden. Ingen kan se honom, han är ju osynlig. Men vem bryr sig? Disken diskar ju inte sig själv, liksom. 

Oscar Lewicki har alltså spelat i princip alla matcher under andra halvan av 10-talet. Han var på plan i alla 6 kvalmatcherna till Champions League 2015, och därefter alla 6 gruppspelsmatcher. Han gör mål i sin debut (en fin nick i 4-1 segern borta mot GIF Sundsvall 2015). Han spelar hela den där stenhårt taktiska bortamatchen mot IFK Norrköping hösten 2016, när vi mer eller mindre säkrar guldet. Året efter spelar han ånyo hela matchen när vi verkligen säkrar guldet på samma arena mot samma lag. Han spelar 29 av de 30 Europa League-kval-, gruppspels- och slutspelsmatcherna 2018 och 2019. Han är, när man tänker på det, oersättlig för oss.

Det kanske ska påpekas att det faktiskt funnits fler Lewickis i Malmö FF genom åren. Bröderna Anders och Hans Lewicki var med i klubben på 1980-talet. Anders gjorde 2 allsvenska matcher 1987, vi minns hans debut i den där olycksaliga 1-0 förlusten mot AIK hemma på Stadion. Hans nådde inte hela vägen upp till A-laget med lirade i alla ungdomslag. Anders är då pappa till Oscar. Oscars kusin Tobias Lewicki har spelat 1 allsvensk match med MFF (0-0 premiären hemma mot Gefle 2012), och även en andra kusin, Marcus Lewicki, är fotbollsspelare och har spelat för Malmö FF i ungdomslagen. Det känns fint att den långa familjetradition som Lewicki har tillsammans med Malmö FF fortsätter. Även Oscars farfar och farmor var förresten MFF:are, farfar var ungdomstränare och farmor arbetade på kansliet. Och vem vet, Oscar och frun Sofia har ju fyra barn, och det skulle inte förvåna om i alla fall en av dem spelar för MFF om några år.

Oscar Lewicki har kontrakt med Malmö FF fram till och med 2024. Då kommer han att vara 32 år gammal. 

Oscar i främsta ledet
Foto: Peter Lind, Himmelriket