Överlägg

70: Svanbergs soloräd och framspelning till Berget i guldmatchen (2016)

Måljubel på Falkenbergs IP 2016
Foto: Lars Dareberg

Vi två som skrivit de här 100 texterna har känt varandra länge. Vi träffades första gången 1982 och har varit vänner sedan dess. Eftersom vi träffats ofta genom åren så är även våra bägge söner kompisar. De gick på samma skola i början av 10-talet, den ene ett år äldre än den andre, så aldrig i samma klass, men de röjde runt gemensamt på skolgården under rasterna. Och då hände det sig, nästan simultant, att dessa bägge söner, ganska habila fotbollsspelare båda två (den ene med spel i Lilla Torg och Klagshamn och den andre i Lilla Torg och Husie IF), kom hem till sina respektive fäder och berättade om en liten kille på skolan som var omöjlig att ta bollen ifrån under fotbollslekarna. Han hette Mattias och hade tydligen en känd före detta ishockeyspelande pappa. 

Det är alltid en källa till extra glädje när en ung spelare från den egna stan och klubben presenterar sig på de största scenerna. Man känner sig stolt, man känner samhörighet. Vi som håller på Malmö FF har sett några sådana genombrott genom åren. Bosse, Yksel, Zlatan, Mackan, Agon är några av de kändaste. De senaste tio åren har vårt lag varit dominerat av spelare som växt upp i klubben, som kan den, som vet vad det betyder för oss på läktaren. Rasmus, Ponne, Agon, Pa, Erdal, Robin, Filip, Behrang, Oscar, Guillermo, och så Mackan som någon sorts andlig ledare för den här klanen. Det har gjort upplevelsen starkare, man har känt att man är ett med sin förening. Det är ett fenomen som inga pengar i världen kan köpa. Javisst, det finns större klubbar därute i Europa, men om deras lag bara består av inköpta legoknektar så kan de ha sina framgångar och pokaler. Vi har något viktigare och större. 

Mattias Svanberg inledde karriären i Bunkeflo, som ju sedermera förvandlades till LB07. Inför säsongen 2013 kom han till Malmö FF. Då var han 14 år, men redan lite omtalad som någon att hålla ögonen på. Sommaren 2015 satt han, blott 16 år gammal, för första gången på MFF:s bänk, när vi spelade 1-1 hemma mot Djurgården. Den 28:e maj 2016 kom så debuten, borta mot Östersund, när han fick hoppa in i den 82:a minuten. 10 minuter senare hade han assisterat till Vidar Örn Kjartanssons 4-1 mål. Den 25:e september kom nästa milstolpe, då han avgjorde Skånederbyt hemma på Nya Malmö Stadion med sitt sena 2-0 mål. Men 17-åringens stora stund i vår himmelsblå tröja skulle komma i omgång 28, borta mot Falkenberg, den 26 oktober 2016. 

Vi ledde allsvenskan med fyra poäng tillgodo på IFK Norrköping. AIK låg trea, sju poäng bakom oss. Vi hade onödigt men klart (0-3) fått stryk mot Östersund på hemmaplan i omgången innan. Vi kunde dock säkra guldet denna kalla höstkväll, men då krävdes seger och att Elfsborg hemmaslog IFK Norrköping. Det var en stor skara MFF:are som åkte upp till Falkenberg en onsdag i oktober, för att hämta hem det 19:e SM-guldet. Av de 5 120 på plats var nära nog 5 000 himmelsblå. Men det var ett sargat Malmö FF som kom till spel: ingen Markus Rosenberg, ingen AC, ingen Yotun, ingen Oscar, ingen Eikrem, ingen Rasmus Bengtsson. Molins, Rodic och Kjartansson var sålda under sommarfönstret och Felipe Carvalho utlånad till just Falkenberg. Det var ett orutinerat lag som skulle spela, och på bänken satt ungdomar som Hadzikadunic, Samuel Adrian och Teddy Bergqvist. Mattias Svanberg? Han skulle starta. 

Den sista order som Svanberg fick av tränarstaben innan matchen skulle sparka igång var: »Spela enkelt första fem minuterna så att du kommer in i matchen«. Efter 46 sekunder får han bollen på egen planhalva, tunnlar förste falkenbergsspelare, driver den framåt i hög hastighet i 60-65 meter, håller undan två-tre motståndare hela vägen, tittar upp, och hittar Jo Inge Berget fri i mitten. Som såklart klackar bollen i mål. Vi har alltså spelat mindre än en minut när en 17-årig gröngöling på egen hand i princip avgör 2016 års allsvenska. Det var ett oerhört ögonblick, helt definierande, och ett underbart kaos utbröt på läktaren. I 19:e minuten gör han sedan själv 2-0 efter ett gripande anfall, där fem-sex spelare var inblandade. 

Vi vann till slut med 3-0 och eftersom Elfsborg slog Norrköping med 2-1 kunde vi storma planen och fira vårt 19:e SM-guld. De där bägge sönerna, som omtalades i början av den här texten? Jo, de stormade planen tillsammans efter att ha sett den före detta skolkamraten avgöra. 2017 skulle sen Mattias Svanberg bli helt ordinarie och under sommaren 2018 såldes han till Bologna för uppemot 50 miljoner kronor. Han är idag 21 år gammal och i debuten i svenska landslaget, hemma mot Färöarna i november ifjol, så gjorde han naturligtvis mål.

Mattias Svanberg kan knappt tro sina ögon, att det är han som avgjort Allsvenskan 2016
Foto: Lars Dareberg
Planstormning efter att SM-guldet säkrats i Falkenberg 2016
Foto: Tony Ernst