Överlägg

81: Lätt bäst i serien-sången dyker upp (2013)

Glada MFF:are sjunger »Lätt bäst i serien«
Foto: Fabian Kruuse

Det finns många läktarsånger som dykt upp under 10-talet som fått nära nog legendstatus. Vi skulle kunna prata om den eleganta kaxigheten hos »Vi vann igen«, den lyriska pregnansen hos »När träden lyser gröna«, eller den bistra humorn hos »Malmö är våran stad«. Men vi väljer den snabbt smittande glädjen hos »Lätt bäst i serien«, som dessutom lever i perfekt symbios tillsammans med melodin den vilar på: The Honourable Robert Nesta Marleys »One Love«.

Den här läktarsången dök dessutom upp vid ett tillfälle då vi på verkligt allvar kunde börja titulera oss som just lätt bäst i serien: hösten 2013. Ja, det var efter den oerhört rafflande och grymt viktiga hemmasegern mot Mjällby den 30:e september i omgång 26 som den här låten introducerades. Ni minns säkert. Vi vann med 1-0 efter att Erik Friberg nickat in segermålet i den 84:e minuten. Bollen hade knappt styrfart över mållinjen och vi hade pressat på frenetiskt länge för att få till det här ledningsmålet. Firandet, med nära nog hela laget, skedde borta mot Roys hörna, och rakt framför en megasize skånsk flagga på läktaren, vilket bäddade för urtjusiga tevebilder.

Efter den här ljuvliga segern, som alltså dessutom satt så hårt inne, så började sången eka runt läktaren. Vi hade norpat åt oss serieledningen redan i den 20:e omgången, men såväl HIF som IFK Göteborg följde tätt intill ända fram till just den 26:e omgången. När slutsignalen ljöd från domare Johan Hamlins pipa så ledde vi med betryggande 4 poäng ner till IFK och 8 till HIF. Ni var vi ju på riktigt allvar lätt bäst i serien. Det var tusentals strupar som alla sjöng så högt de någonsin kunde att nu var en ny storhetsperiod i antågande, nu skulle vi vinna SM-guldet 2013, och fortsätta triumfmarschen i flera år framåt. Ta ledningen i SM-guldligan, utöka poänggapet i Maratontabellen, röja runt i europaspelet. Lätt bäst i serien, indeed.

Jo, sedan var det ju fint när Magnus Tingsek, bördig från Södra Sandby, på MFF Supports 25-årsfest i november 2017, gjorde en version av vår läktarsång med egenhändigt påfylld text. Den gick såhär och drog såklart ner allsång och applådåskor:

Malmö, Malmö 
Lätt bäst i serien, M F F 
Hela Malmö sjunger: Malmö
Hela Malmö sjunger: Malmö-ö-ö 
Lätt bäst i serien, M F F 
Lätt bäst i serien M F F 
Det krävs extraordinär briljans att nå den
Sanningen är att det faktiskt knappt borde gå 
Att dominera så för sista tråden
För längesen rättmätiga stjärnan nummer två 
Hör ni oss briljera? 
Malmö Vi ska sy på flera 
Magnus Tingsek på MFF Supports 25-årsfest
Foto: MFF Support