Överlägg

88: Familjen Tapper-tifot (2018)

Tre generationer Tapper på tifo
Foto: Malmö FF

Det finns många fantastiska platser här i världen. Pampiga, storslagna sevärdheter där historiens vingslag är så påtagliga att de praktiskt taget rufsar ditt hår. Tänk till exempel på inkastaden Macchu Picchu i Peru, khmer-tempelområdet Angkor Wat i Kambodja eller faraonernas pyramider i Giza. Och så, förstås, MFF-muséet. Att vandra runt där och vara som omsluten av föreningens stolta historia är en upplevelse i sig. Men det finns också flera dimensioner. Det är ju inte bara några pokaler i ett vitrinskåp och några gamla foton på väggarna. Det är verkligen ett museum, med allt vad det innebär av tjusiga artefakter, tankeväckande memorabilia och intressanta historier.

Har man dessutom Staffan Tapper som ciceron får besöket ett mångfalt större djup. Du som ännu inte upplevt hans anekdoter, hans guidning, hans kunskap om klubben har en högtidsstund framför dig. Rundturen avslutas med ett besök i ett omklädningsrum, en promenad upp genom spelargången till planen, och avslutas i pressrummet.

Staffan Tapper, ja. Fyra SM-guld, sammanlagt 407 matcher för föreningen och 99 mål. 36 landskamper. Var kapten för laget som spelade Europacupfinal 1979, men hade alldeles nyligen brutit tån och tvingades bryta efter ungefär en halvtimme.

Staffans far Börje är också en legendar. Han har tre SM-guld. Han har visserligen några färre matcher än sonen, men är med sina sammantaget 298 mål Malmö FF:s näst bäste målskytt genom tiderna. Endast Hans Håkansson, som var verksam 1927-1938, är värre med sina 341. Gissningsvis är detta en toppduo som aldrig någonsin kommer att petas ner från sina ledarpositioner.

Dottern Emma har också ett stolt fotbollsförflutet. Hon var med i det MFF-lag som tog SM-guld 1994.

Den 11 november 2018 var en nervös dag. Sista allsvenska omgången för året. Hösten hade varit resultatmässigt formidabel, men den dystra våren innebar att vi inte hade Europaplatsen i egna händer. Vi var piskade att slå Elfsborg hemma (knappast ett omöjligt uppdrag, men i alla fall) samtidigt som vi behövde hjälp av Östersund, av alla lag. För att vi skulle kunna klättra upp till tredje plats krävdes det att ÖFK tog poäng av Hammarby.

Men det där är en annan historia, och vi ska be att få återkomma till den längre fram i den här textserien. För nu handlar det om vad som hände innan match. MT96 har skämt bort oss med det ena makalösa tifot efter det andra. Den här dagen: en gigantisk vepa från taket och ner, över hela ståplatsläktarens bredd, med texten »MFF-FAMILJEN«. Flaggor. I annat typsnitt, »Världens vackraste!« framför ståplats. Och så, på målburens högra sida, hissades en bild med Staffan, Emma och Börje upp.

Staffan och Emma Tapper var förstås där. De stod på sittplatsläktaren och såg det hela vevas upp. »Både där och nu efteråt upplever jag det definitivt som ett av mina största ögonblick i den historia jag har med MFF«, kommenterade Staffan Tapper det hela efteråt.

Staffan och Emma, medlemmar i MFF-familjen
Foto: Malmö FF